DEPARTMENT OF HEALTH & HUMAN SERVICES Pubisz Hagith Servica

Food and Drug Adminstrauen

MAR 18 1385 Rockvills MD 20857

George W. Siebert

Ddrector of Safery and

Occupational Realth Folicy

Office of the Assilstant Secretary of Defense

Washington, D.C. 20301-4000 Ref. Doc.: 76EL-01DaD

Dear Mr. Siebert:

This letter im in responme to your January 6, 1986 request for smendment
of exesprion TGEL=0LDoD te aliminate the requirement for sm snoual TEpOTL.
Unoder this exemption, laser products which are intended to be used in
combat or in training for combat were exempted, as necessary, from the
perforsance standard for laser products as provided in 21 CFR 1010.5.
These products were alss exespted from the reporting requiresents of

21 CFR 1002.10 sed 1002.12 under the authority provided im 1002.51.

At the time this exesption was grancted, the performsnce standard for laser
products was not yet in effect, and the Agency could oot reasonably anticipate
the typé of magnitude of problems which would be encountered, or the efficacy
ef the varlous mechanisms provided in the standard in sddressing these
problems. The Agency elected at that tise to salntain what was considered
the minimal regulatory position consistent with its responsibility for

Public Bealth, and, therefore, the annusl reporting requiTement was retsined.
Now the Center has almost ten years of experience in administering these
regulations, and has received nine annual reports from your department. At
this point in time, it is my judgment that these reports on exempted products
are no longer needed as & monitoring tool.

Therefore, as provided by 21 CFR 1010.5{e){2), the Department of Defense (DoD)
exemption is hereby ssended to Tevoke the requirement for an amnual report.
The effective date of this amendment is September |, 1985, Please mote that
while Dol will mo longer need to submit the subject annual reports, 1t will
srill be expected to maintaln the types of Tecords oo which this report was
based. This information may be Tequested vhen we meed to confirm a
menufacturer's claim that he 1s producing laser products for Dol procurement
and that his products are indeed subject to exesption. Your continued close
cooperation in providing pertinent informatiom upon request is recognized and
appreciated, and, of course, such requests will be limited to informatiom
vhich does not iwpact on nationsl sscurity.

I trost that this resolution of the lssues satisfactorily addresses your
CONCEINE .

Sincersly yours,

-

hn G« TL11f
irsctor
nter for Devices and
Radiclogical Health



